Za volant v roce 2024: Na co se mohou nováčci i zkušení řidiči připravit?

cars-4814015_640

Rok 2024 do života českých řidičů přinesl několik důležitých změn, o nichž možná ani nevíte. Současně umožnil i výrazně mladším ročníkům brázdit silnice. Autoškoly se letos těší velkému zájmu ze strany studentů středních škol, ale také se do nich vracejí občasní řidiči, kteří se snaží, pomocí kondičních jízd oprášit svůj um. Pojďme si společně osvěžit, co vše se letos vlastně událo!

Znáte současný zákon o silničním provozu?

Pokud jste se ještě nepodívali na letošní novelu tohoto zákona, určitě si ověřte podobu bodového systému, aby vás policie nenachytala na nečekaném přestupku. V mnoha případech závažných přestupků se totiž zvyšují sazby blokových pokut, a také ve správním řízení horní hranice hodně stoupla. Čekají na vás i ale příjemná překvapení. Drobné přestupky totiž budou mít naopak mírnější následky. A co je nejdůležitější, nemusíte s sebou již vozit řidičák a technický průkaz, postačí vám občanka. Samozřejmě je třeba, abyste oba platné doklady vlastnili, a tedy i absolvovali jak jízdy, tak testy v autoškole.

Co v žádném případě nedělat

Alkohol je metla lidstva, a od letoška především českých řidičů. Náš zákon má na “promile” nulovou toleranci a jeho porušení vás nově může stát až 25.000 korun. K tomu se přidává zákaz řízení až na 18 měsíců. Koho by snad napadlo, že může dechový test odmítnout, ať na to raději rychle zapomene. Hrozí za to pokuta až ve výši 75.000 Kč. Na stejnou částku vás přijde jízda bez vlastnictví řidičského průkazu nebo porušení zákazu řízení. Pokud vás tyto informace překvapily, nejspíš už vám chybí teorie. Autoškola vám ji pomůže osvěžit!

Mládež vpředhttps://asmk.cz/

Co se týká věku řidičů, v tomto ohledu jsme se letos přiblížili Americe. I u nás teď budou mít studenti možnost přijet do školy vlastním autem ještě před maturitou. Do autoškoly se totiž nyní můžou lidé hlásit už ve věku 15,5 let a od 17 let smí řídit pod dohledem tzv. mentora, jímž většinou bývá starší příbuzný. Právě proto je třeba ještě pečlivěji vybírat autoškolu, kde se budou právě studentům s trpělivostí věnovat. My doporučujeme stránky autoškoly Ostrava, která nabízí jak pravidelné kurzy pro nováčky, tak kondiční jízdy pro věčné začátečníky.