Jak ekologicky zlikvidovat auto, které dosloužilo

ekologické likvidaci vozidla

S nákupem nového vozu se někdy řeší i to, co udělat se starým vozidlem. Pokud je ještě v dobrém stavu, je možné ho nabídnout k prodeji. V opačném případě je nutné ho ekologicky zlikvidovat. Co to znamená a jak by měl při tom člověk postupovat?

Odhlášení auta z evidence vozidel

S odstranění autovraku to není tak úplně jednoduché. Je třeba dodržet určitý postup, abyste ho mohli zároveň odhlásit z evidence automobilů. K tomu potřebujete potvrzení o jeho ekologické likvidaci, což je dokladem toho, že jste vrak nezanechali někdo ve volné přírodě napospas svému osudu.

Kontaktujte firmu, která má s likvidací vraků zkušenosti

Při likvidaci autovraku je vhodné se obrátit na firmu, která se tímto běžně zabývá a má dostatek zkušeností. Můžete pochopitelně vysloužilé auto zavést na autovrakoviště sami a vše potřebné pak vyřídit přímo na místě. Pokud ale na to nemáte prostředky, protože je auto nepojízdné, nebo nemáte čas, existují specialisté, kteří vám pomohou tak, aby vše bylo podle požadavků zákona.

Připravte si potřebné dokumenty

Pokud budete kontaktovat společnost, jež se ekologickou likvidací zabývá, mělo by být vozidlo připraveno tak, aby bylo pro odtahovou službu dobře dostupné. Odtah bývá obvykle zdarma. Majitel vozidla dostane do rukou doklad o ekologické likvidaci vozidla. S ním pak bude moct jít auto odhlásit z centrální evidence vozidel. Bez tohoto dokladu by mu nevyšli úředníci vstříc. Do velkého technického průkazu se pak zapisuje potvrzení o trvalém zrušení vozidla.

Zrušení povinného ručení u pojišťovny

Důležité je nezapomenou zrušit pojistnou smlouvu o povinném ručení. Jde to většinou osobní návštěvou, e-mailem nebo písemně. Pro pojišťovnu se vyplňuje žádost Zánik pojistné smlouvy z důvodu vyřazení vozidla z evidence. Vrátit je přitom třeba i zelenou kartu k automobilu.